Perioada de izolare trăită de copii din cauza pandemiei ar putea avea efecte asupra copiilor. Cele mai mari probleme, avertizează doctorul Bogdan Pascu, sunt cele de obsezitate, dar și dereglările hormonale.
Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinolog pediatru, a explicat la Protv care sunt principalele elemente care trebuie urmărite de către părinți în această periodă dificilă pentru toată lumea.
Una dintre primele consecințe ale restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus este apariția obezității, în condițiile în care copiii nu mai au activitate fizică și sunt tentați să mănânce dulciuri și să bea sucuri. De aici apare și riscul de pubertate precoce.
Astfel, spune, medicul Pascu, există riscul apariției pubertății precoce.
„Pubertatea precoce, așa cum o găsim în momentul de față în cabinetele de endocrinologie, este frecvent asociată cu obezitatea. Bineînțeles că există multipli alți factori care influențează debutul precoce al pubertății. S-a vorbit despre ftalați, s-a vorbit despre alte substanțe. Bineînțeles, alimentația care s-a modificat mult în ultimele decenii și care au adus clar o modificare a vârstei de debut”, a spus doctorul endocrinolog.
Potrivit specialistului, alimentația de tip fast-food este un pericol și mai mare pentru sănătatea copiilor.
”Alimentația de tip fast-food, bineînțeles că intră într-un cerc vicios cu obezitatea. Obezitatea, prin multiple mecanisme, stimulează secreția hormonală sexuală și, automat, axa este dezinhibată.” mai spune medicul endocrinolog.
El îi sfătuiește pe părinți să construiscă un stil de viață sănătos în familie, astfel încât copiii să fie obișnuiți să trăiască așa tot timpul, nu doar ca să încerce să slăbească pe moment.
”Distanțarea socială, cu siguranță va avea un impact asupra axei sexuale a copiilor și asupra obezității, și asupra axei sexuale, asupra ciclului menstrual la fete”, a concluzionat medicul endocrinolog.